Повеќе од стотина летови се откажани, училиштата се затворени, а хаос е настанат и во сообраќајот денеска во Холандија.

Националниот метеоролошки центар издаде аларм за највисок кодекс на претпазливост во вакви случаи –
црвено. Аеродромот Шилпуп откажа 430 летови до рано попладне – ова е околу една
третина од секојдневниот сообраќај на аеродромот,  а тоа е еден од петте најпрометни во Европа.

“Ние ги симнавме  авионите  заради  безбедност и имаме екипи за чистење на снег кои се обидуваат да ги
одржуваат патеките чист и да го расчистат снегот, но тешко можат да се снајдат со врнежите”, изјави портпаролот на Шипол. Тој предупреди дека и покрај тоа што повеќето од  снегот ќе се стопи до вторник, прогнозите  за одлагањата   ќе продолжат и денеска.
Аеродромот во Ајндховен, вториот во Tulip Land, објави прекин на лет кратко попладне.
Поради лошото време националниот железнички превозникот упати   порака за луѓето  да тргнат  на работа   што можат порано, за да избегнете проблеми при патувањето”